Náš tým

Členové výboru: Alžběta Tichá, Marie Šebelová, Pavel Fiala
Kontrolní komise: Soňa Bendíková, Pavlína Hillerová, Zdeněk Koutný

Bc. LUCIE NĚMCOVÁ
Předsedkyně Montessori sdružení Praha 4, z.s.

• Vystudovala SPŠ grafickou a Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy.
  • Před nástupem na mateřskou dovolenou byla výrobní ředitelkou v DTP studiu, v posledních letech působí jako grafička na volné noze.
  • Zajímá se o montessori pedagogiku a uplatňování jejích principů při výchově dětí, se společností Star Child spolupracovala na českém vydání Montessori manuálů C. - D. Kaula pro celostní přístup k matematice a kosmické výchově.
  • Má dvě děti, které navštěvují Montessori školu.

EVA HOUDKOVÁ, DiS.
Odborná příprava a supervize Montessori programu v ZŠ Jeremenkova
Mentor Montessori týmu a metodik Montessori tříd ZŠ Jeremenkova
Zakladatelka Montessori centra 4medvědi a Montessori tříd v ZŠ

• Absolventka Vyšší odborné školy pedagogické ve Svatém Janu pod Skalou.
  • Absolventka Diplomového kurzu Montessori MŠ a ZŠ Společnosti Montessori ČR, Montessori seminářů Clause-Dietera Kaula v „Ifgl“ V Tegerensee a v Říčanech a 60hodinového semináře AMI Praktická Montessori pedagogika na základní škole s Kay Barker, AMI trenérkou pro ZŠ. Absolvovala AMI Elementary Training pro děti ve věku 6 –12 let v rozsahu 1 400 hodin u Jean Miller a Kay Baker.
  • V montessori zařízeních učí od roku 2004, hlavní učitelkou v Montessori školce 4medvědi byla v letech 2009–2013, ředitelkou Montessori centra 4medvědi do roku 2014.
  • Před svým působením ve 4medvědech pracovala šest let v mezinárodní montessori školce.
  • V roce 2012 založila Montessori třídy v ZŠ Sdružení, které se v roce 2016 přesunuly do ZŠ Jeremenkova.
  • Je lektorkou montessori kurzů pro učitele ZŠ akreditovaných MŠMT.
  • Má dvě děti. Ve volném čase ráda čte, věnuje se horolezectví a lyžování.

I. stupeň

Mgr. KLÁRA MŰLLEROVÁ
Třídní učitelka modré 1.–3. Montessori třídy v ZŠ Jeremenkova.
Lektorka Montessori klubu modré 1.–3. Montessori třídy v ZŠ Jeremenkova.

• Absolventka Střední pedagogické školy a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, obor učitelství 1. stupně.
  • Studiem pedagogiky montessori se zabývá od roku 2009. Od roku 2010 spolupracovala s Montessori centrem 4medvědi, kde intenzivně studovala práci s montessori materiálem, věnovala se zejména přípravě předškoláků na nástup do ZŠ a vedla pracovnu pro rodiče s dětmi. V našich montessori třídách ZŠ pracuje od jejich založení v roce 2012 nejdříve v ZŠ Sdružení, nyní v ZŠ Jeremenkova.
  • Absolvovala Diplomový kurz Montessori pro MŠ a ZŠ Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT a semináře Clause-Dietera Kaula v německém „Institut für ganzheitliches Lernen“ v Tegernsee a v Říčanech. V roce 2013 se zúčastnila Montessori konference Psychogeometrie a 7denního semináře s AMI lektorkou Kay Baker, zaměřeného na děti 6–9 let. V roce 2017 absolvovala kurz Matematika zábavně a názorně aneb využití Montessori pomůcek pro výuku matematiky.
  • Devět let pracovala na Lince bezpečí v pozici konzultantky a asistentky náslechů.
  • Má dva syny, kteří navštěvují Montessori školu.

Mgr. IVANA HŘÍDELOVÁ
Třídní učitelka zelené 1.–3. Montessori třídy v ZŠ Jeremenkova.
Lektorka Montessori klubu zelené 1.–3. třídy ZŠ Jeremenkova.

• Ivana vystudovala obory Učitel náboženství a etiky, Vychovatelství, Speciální pedagogiku a Učitelství pro 1. stupeň základní školy na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Absolvovala kurz Montessoriovské a léčebné pedagogiky dětského centra Paprsek. V současné době navštěvuje doplňující kurz Montessori matematika v klíčových lekcích.
  • Ivana pracovala jako učitelka náboženství, deset let jako učitelka v MŠ a tři roky jako učitelka ZŠ – v posledních dvou letech v montessori třídě.
  • Ivana má dvě děti.

Mgr. PETRA JANUSOVÁ
Třídní učitelka tyrkysové 4.–5. Montessori třídy v ZŠ Jeremenkova.
Lektorka Montessori klubu tyrkysové 4.–5. třídy ZŠ Jeremenkova.

• Vystudovala Učitelství pro 1. stupeň ZŠ na Karlově univerzitě v Praze a Diplomový kurz Montessori pro ZŠ Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT.
  • Absolvovala Studium pro koordinátory školních vzdělávacích programů, státní zkoušku z Dramatické výchovy, kurz Matematika zábavně a názorně aneb využití Montessori pomůcek pro výuku matematiky (20 hodin) a kurz Zdravotník zotavovacích akcí. V současné době navštěvuje doplňující kurz Montessori matematika v klíčových lekcích.
  • O montessori pedagogiku se zajímala již při studiu na vysoké škole. Pracovala jako učitelka v soukromé Montessori ZŠ v Praze. V našich Montessori třídách ZŠ učí od roku 2015.
  • Ve svém volnu ráda vaří, zpívá, tancuje a aktivně se věnuje cvičení jógy.

Mgr. EVGENIYA ZAKHAROVA
Třídní učitelka žluté 4.–5. Montessori třídy ZŠ Jeremenkova.
Lektorka Montessori klubu žluté 4.–5. třídy ZŠ Jeremenkova.

• Studovala magisterské studium filologie na Kyrgyzské univerzitě, doktorské studium filologie na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Absolvovala Diplomový kurz Montessori pro ZŠ Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT, roční kurz češtiny na UK v Praze a kurz pro pedagogy volného času v Uherském Brodě. V současné době navštěvuje doplňující kurz Montessori matematika v klíčových lekcích a kurz Respektovat a být respektován.
  • Pracovala jako asistentka v montessori třídě v soukromé ZŠ v Praze, rok jako asistentka třídy s Montessori prvky ZŠ Sdružení. Pět let byla lektorkou ruštiny.
  • Evge má jedno dítě. Ve volném čase ráda cestuje, pracuje na zahradě a šije.

Mgr. KATEŘINA SLOVÁKOVÁ
Učitelka anglického jazyka Montessori tříd ZŠ Jeremenkova.

• Vystudovala hudbu na AMU a poté angličtinu na Pedagogické fakultě UK. V roce 2017 ukončila studium Učitelství pro 1.stupeň na Pedagogické fakultě v Liberci.
  • Během studia pracovala jako au-pair v Irsku a v Anglii.
  • Absolvovala CPE zkoušku z angličtiny a 6 let učila angličtinu na střední škole.
  • V roce 2006 získala Český národní diplom Společnosti Montessori a od té doby se průběžně vzdělává u našich i zahraničních lektorů.
  • Založila Montessori hernu v RC Kuřátko a vedla Montessori třídu pro děti do 3 let.
  • Tři roky byla učitelkou Montessori miniškolky 4medvědi. Angličtinu v našich Montessori třídách ZŠ učí od jejich založení v roce 2012 nejdříve v ZŠ Sdružení, nyní v ZŠ Jeremenkova.
  • Mnoho let učila hudební výchovu studenty Diplomového kurzu Společnosti Montessori ČR.
  • Má tři děti, které navštěvují Montessori školku a školu.

ZDENKA FANTOVÁ
Asistentka učitele modré 1.–3. Montessori třídy v ZŠ Jeremenkova.
Zdravotník Montessori tříd v ZŠ Jeremenkova.

• Absolventka Střední zdravotnické školy.
  • Absolvovala Diplomový kurz Montessori MŠ a ZŠ Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT.
  • Další kurzy Montessori pedagogiky: Osobnost dítěte, Montessori pedagogika a přirozené vzdělávání.
  • Kurz Instruktor plavání kojenců a dětí.
  • Pracovala jako asistentka ve státní Montessori školce v Modřanech a v Montessori ZŠ. Učila tři roky v Montessori školce 4medvědi.
  • V našich Montessori třídách ZŠ pracuje od jejich založení v roce 2012.
  • Má dvě děti, které navštěvovaly od 3 let Montessori školku a dokončily 1. stupeň Montessori ZŠ.

Mgr. JARMILA HLAVÁČKOVÁ
Asistentka učitele zelené 1.–3. Montessori třídy ZŠ Jeremenkova.

• Vystudovala Učitelství pro 1.stupeň ZŠ v Českých Budějovicích.
  • Absolvovala Diplomový kurz Montessori pro ZŠ Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT a trénink vzdělávacího programu Začít spolu - Letní školu Step by Step. V současné době navštěvuje doplňující kurz Montessori matematika v klíčových lekcích a kurz Respektovat a být respektován.
  • Pracovala dva roky jako třídní učitelka třídy programu Začít spolu na prvním stupni ZŠ, krátce také jako asistentka v mateřské školce v Praze. Hraje na klavír a na kytaru.
  • Ve volném čase se věnuje výletům do přírody, lyžování, plavání, cyklistice a čtení knih.
  • Jája má dvě děti.

HELENA FIŠEROVÁ
Asistentka učitele tyrkysové 4.–5. Montessori třídy ZŠ Jeremenkova.

• Absolventka Střední Uměleckoprůmyslové školy v Turnově a Výtvarné školy Václava Hollara v Praze.
  • Diplomový kurz Montessori pedagogiky pro věkovou kategorii 3–9 let Společnosti Montessori ČR, akreditovaný MŠMT. Montessori semináře MVDr. Evy Štarkové (rozvoj jazyka, matematika a kosmická výchova pro děti 1 až 12 let). V současné době navštěvuje doplňující kurz Montessori matematika v klíčových lekcích.
  • Kurz Lektor (kurzy pro rodiny s dětmi v MC). Půlroční studijní pobyt ve Velké Británii.
  • Vedla Montessori pracovny v RC Bambulky, učila v Palečkově předškolce pro děti od 2 do 4 let.
  • V našich Montessori třídách ZŠ pracuje od jejich založení v roce 2012.
  • Baví ji zkoumání živé i neživé přírodu, vyrábění šperků a korálků, keramika, cyklistika, turistika, lyžování a fotografování. Zapojila ZŠ Sdružení do projektu Rorýsí škola.
  • Je maminkou dvou dětí.

Mgr. HELENA KAVANOVÁ
Zakladatelka a první předsedkyně občanského sdružení rodičů a přátel školy Montessori Sdružení Praha 4, o.s.

• Absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
  • Absolvovala 2 kurzy Montessori metody se zaměřením na praktický život a smyslovou výchovu.
  • Spolu s Evou Houdkovou založila Montessori centrum 4medvědi a Montessori třídy v ZŠ Sdružení.
  • Má dvě děti.

Mgr. KAMILA RANDÁKOVÁ
Provádí supervizi Montessori programu, náslechy ve vyučování a konzultace s pedagogy Montessori tříd ZŠ Jeremenkova.

• Je hlavní metodičkou a lektorkou Montessori kurzů pro pedagogy ZŠ certifikovaných MŠMT.
  • Je členkou vedení Společnosti Montessori ČR.
  • Absolvovala Pedagogickou fakultu UK v Praze, mezinárodní Montessori kurzy pro MŠ, ZŠ a práci s dospívajícími a mnoho dalších kurzů.
  • Ve školství pracuje od r. 1984 (učitelství v MŠ, na 1. a 2. stupni ZŠ, reedukace dětí s SPU).
  • V letech 2003–2010 byla členkou poradního sboru MŠMT pro Montessori pedagogiku a koordinátorkou vzniku vzorového Montessori ŠVP pro ZŠ.
  • Je lektorkou kurzů pro učitele ZŠ a pracovníky pedagogicko-psychologických poraden a spoluautorkou interaktivní učebnice Čj pro 1.–5. ročník ZŠ schválenou MŠMT ČR.
  • Pravidelně publikuje v odborném tisku (Moderní vyučování, Kritické listy, portál VÚP...) a běžných periodicích.
  • Vede ukázkové hodiny pro studenty Pedagogické fakulty UK.

II. stupeň

Mgr. MICHAELA SMIDOVÁ
Český jazyk, anglický jazyk, dějepis, výtvarná a hudební výchova

• Míša vystudovala Mezinárodní teritoriální studia, Hospodářské a sociální dějiny a Didaktiku dějepisu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  • Absolvovala studijní pobyt na Sheffield Hallam University v Sheffieldu, Velká Británie.
  • V současnosti je interní doktorandkou v oboru Moderní hospodářské a sociální dějiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy
  • Pracovala v Národním muzeu Praha, vedla kroužky tvůrčího psaní a angličtiny, je autorkou metodických výukových materiálů k výuce anglického jazyka a tvůrčího psaní.
  • Umí slovensky (protože je Slovenka), česky (protože má talent), anglicky(je držitelkou mezinárodního certifikátu TOEFL), francouzsky, něměcky, mírně japonsky a polsky.
  • Má ráda historii, literaturu, psaní, cestování a učení se nových věcí.

Bc. Ing. VĚRA KONŮPKOVÁ
Matematika, fyzika, pracovní výchova

• Věra vystudovala obor Pozemní stavitelství a architekturu na ČVUT, které si šikovně doplnila o Učitelství odborných předmětů.
  • Absolvovala kurz Respektovat a být respektován, kurz rétoriky, psychologie osobnosti, psychologie a motivace, sociologie malých skupin a andragogiky, Kurz první pomoci a jeho mnohá rozšíření, rekvalifikační kurz Zdravotník zotavovacích akcí, kurz Komunikačních technik a management času, kurz kritického myšlení, školení lanových aktivit a dobrodružné výchovy, Hejného metodu v matematice na 2.stupni ZŠ, chodí na badatelsky orientovanou výuku pro učitele fyziky (Matfyz) atd. Ještě bychom mohli pokračovat, ale pro představu to stačí.
  • Působí na Toulcově dvoře jako lektorka vzdělávacích programů a volnočasových aktivit, pořádá kurzy a školení, organizuje letní tábory a má spousty skvělých nápadů.
    Má ráda tanec a hudbu (zvládne zahrát na piano, kytaru, ukulele, flétny, tahací harmoniku...), nebojí se vrtačky, frézy, pájky, tkaní, filcování, pletení či jakýkoliv jiných rukodělných prací. Miluje logické hádanky a vášnivě sbírá nerosty, což se někdy dost pronese.

Bc. Ing. HALINA HOLÁ
Přírodopis, zeměpis, chemie

• Halina vystudovala Aplikovanou ekologii a krajinné inženýrství, na které se zaměřila, si doplnila ještě o Učitelství odborných předmětů. Studium si zpestřila také jedním rokem studia na lesnické fakultě v Joensuu ve Finsku.
  • Absolvovala Kurz pro lektory ekologických výukových programů, Bylinářské praktikum a Přírodovědný a environmentální kurz.
  • Pracuje v Toulcově dvoře a v Ekocentru Koniklec, kde se věnuje ekologickým výukovým programům a průvodcovství.
  • Má za sebou praxi také jako učitelka v lesní školce, ale nebála se působit i ve státní správě na Odboru životního prostředí Prahy 12 nebo zmapovat rostlinná stanoviště na Třebíčsku.
  • Baví ji botanika, dendrologie, bylinářství, turistika, cestování, kinematografie, beletrie, lyžování, plavání, cyklistika, jóga a práce s lidmi.

Bc. FILIP JIROUŠEK
Občanská výchova, výchova ke zdraví, tělocvik

• Filip absolvoval pedagogické lyceum, v současnosti studuje dějepis a základy společenských věd na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
  • Zajímá se o alternativní vyučování a projektová výuka je směr, kterému by se chtěl na své učitelské dráze věnovat.
  • Baví ho cestování, historie, sport a politologie.
  • Umí anglicky a domluví se i francouzsky.